A Distinct Effort

 

single screen installatie
slideshow en gesynchronizeerde tekst, loop, 18 min,

 

tekst en stem: David Bergé
met foto’s van August Klipstein & 
Charles-Édouard Jeanneret.

 

‘A Distinct Effort’ is het derde hoofdstuk in een reeks werken van de Belgische kunstenaar David Bergé (woont en werkt in Athene) rond een verzameling van 286 foto's die Charles-Édouard Jeanneret (de latere Le Corbusier) en August Klipstein maakten tijdens hun ‘Voyage d'Orient’ uit 1911. In Atelier Bouwmeester neemt Bergé het ‘performatieve’ karakter van deze foto's als vertrekpunt. In plaats van een statief te hanteren, gebruikten Jeanneret en Klipstein hun eigen lichamen om de camera te ondersteunen en te oriënteren op omliggende dingen en landschappen, waardoor het menselijk lichaam een centrale plaats kreeg in de ruimtelijke ervaring van plaats.

 

‘A Distinct Effort’ bestaat uit een selectie van beelden gecombineerd met een gesproken geluidsspoor. Langzaam ontvouwt zich een narratief waaruit een vroeg twintigste-eeuws verlangen naar ruimtelijk inzicht spreekt, liever dan een streven naar fotografische representatie - een benadering van de ruimte die spoort met Bergé’s langdurige onderzoek naar niet-optische fotografische strategieën bij het waarnemen en navigeren van stedelijke omgevingen.

 

A Distinct Effort zoals in september 2017 gepresenteerd in Brussel, was een uitnodiging van Z33’s research platform Studio Space en werd gecureerd door Laura Herman. De installatie kwam samen met een door Olya Domoradova ontworpen brochure en werd gesteund door Platform 0090.

 

A Distinct Effort werd daarna nog gepresenteerd in het Archiv der Avantgarden, Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD), uitgenodigd door curator Marcelo Rezende in februari 2018.

 

dank aan: Gaia Carabillo, Ludo Engels, Ilan Manouach, Katrien Reist, Donia Shahali, Atelier Bouwmeester, Fondation Le Corbusier.