What remains is future

een installatie en een boek van David Bergé
over het werk van Marc Vanrunxt

 

What Remains Is Future is een werk in de vorm van een installatie en een boek, waarvoor David Bergé het archief van choreograaf Marc Vanrunxt als uitgangspunt nam.

 

In What Remains Is Future worden elementen uit het archief ruimtelijk geactiveerd, opnieuw samengesteld en getransformeerd tot een gelaagde, tactiele ervaring. Archieffoto’s worden geprojecteerd en vervolgens gewist door licht, bewegingsinstructies van de choreograaf, becommentarieerd door David Bergé, verstrengelen zich met muziek en verschaalde replica's van objecten die in loop de jaren door kunstenaars als Anne-Mie Van Kerckhoven, Koenraad Dedobbeleer, Kristof van Gestel , Katleen Vinck en David Bergé zelf voor Vanrunxt werden gemaakt als deel van zijn scenografie.

 

Het boek What Remains Is Future is te begrijpen als verlengstuk van de installatie en bevat nieuwe interventies door Marc Vanrunxt en Lieven De Boeck, evenals bijdragen van Yasmina Reggad, Trajal Harrell en Gaia Carabillo. Uitgever is Big black mountain the darkness never ever comes en werd vormgegeven door Studio Christos Lialios, Athene.

 

Wat choreograaf Marc Vanrunxt doet en maakt, en dit sinds 1981, is geen kunst die tentoongesteld kan worden. Zijn archief, bestaande uit bewegingen, ruimtes en ideeën is immaterieel en onzichtbaar.

 

De eerste presentatie heeft plaatsgevonden in STUK Huis voor dans, beeld en geluid in mei 2017 en daarna was het nog te zien in kunsthal Extra City in het kader van Antwerp Art Weekend in mei en juni 2018.

 

 

WHAT REMAINS IS FUTURE (2017) werd ontwikkeld in opdracht van het STUK Huis voor Dans, Beeld en Geluid, Kunst/werk en ge-coproduceerd door Platform 0090 met de steun van de Vlaamse Overheid.

 

productieleiding Gaia Carabillo geluidsontwerp Ilan Manouach grafisch ontwerp Studio Christos Lialios productie Valerie De Visscher technische realisatie Gary Leddington assistente Naoual Ben Mahjoub productie Kunst/Werk coproductie Platform 0090 residenties Studio Katleen Vinck, STUK Kunstencentrum met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.