atmosphere

 

I want to concentrate on some starting points: disintegration, the loss, loss of control, loss of form, loss of the self (?)
I want raptured dance; bleached, wiped out, cut, corroded, melted, …
I want to activate rough and vague.
I see fragmentation, the fragmented men.
I want to reuse old, existing movements, & transform, rearrange, reinvent them.

As a drastic reorganisation and as a shock therapy for my ‘archive'
 
Marc Vanrunxt over A T M O S P H E R E
 


Op uitnodiging van Platform 0090 trekt Marc Vanrunxt voor een week naar Istanbul. Twee jaar al leggen Vanrunxt en Mesut Arslan, artistiek leider van Platform 0090, een traject af van gesprekken en ontmoetingen om tot een residentieproject te komen dat zowel voor Marc Vanrunxt als voor 0090 vruchtbaar kan zijn. Voor Marc is het de bedoeling om kennis te maken met de stad en haar kunstenaars. Omgekeerd worden dansers en makers van daar ondergedompeld in het werk van Marc. Het idee is om, vertrekkend vanuit zijn oeuvre, tot een uitwisseling te komen van ideeën en concepten rond kunst en choreografie. Een uitwisseling tussen de manier van werken van Marc en van kunstenaars die leven en werken in Istanbul.

 

De projectweek in Istanbul start met een ‘Marc@Monday Istanbul Special’, waarin heel wat van de typische referenties in zijn werk aan bod komen. Hij begeleidt ook workshops in Ciplak Ayaklar en aan de Mimar Sinan universiteit in Istanbul. Verder zal de performance ‘Discografie’ (2013) vertoond worden en staan er debatten en gesprekken met lokale kunstenaars op het programma.


De titel  “atmosphere” verraadt iets van de obsessie van Vanrunxt met tijd (en tijdsduur) en met ruimte (dichtbij en ver weg). Het Engelse woord ‘atmosphere’ verwijst naar een conditie: enerzijds een emotionele (dichtbij, introspectief), anderzijds naar het heelal (veraf, observerend)
 
Deze productie zal in het verlengde liggen van het choreografisch parcours dat Vanrunxt al afgelegd heeft. De uitdaging ligt deze keer in de samenwerking met een andere groep dansers en in het zoeken naar een evenwicht tussen Turkse en Belgische artistieke input. Zowel op organisatorisch vlak als op artistiek vlak zal ‘Atmosphere’ evenveel een Belgisch-Turkse productie als een Turks-Belgische productie zijn. Ze zal gerealiseerd worden met Belgische en Turkse medewerkers, in even grote mate in Turkije als in België, en zal uiteindelijk in beide landen touren. Voor Vanrunxt is het cruciaal dat de inbreng evenredig is, hij wil niet gewoon één Turkse artistieke medewerker uitnodigen om mee te werken aan een Belgische productie.
 
De productie is vernieuwend en gelaagd om verschillende redenen. Door de ontmoeting tussen Marc Vanrunxt en de jonge Turkse dansers, kan die nieuwe generatie kennismaken met een aantal thema’s en variaties die aan de basis liggen van zijn eerdere Westerse avant-garde dansproducties. Het is een generatie dansers met een andere opleiding, een andere achtergrond, afkomstig uit een andere culturele omgeving. De laatste jaren heeft Vanrunxt zich toegelegd op de creatie van specifieke solo’s voor uitzonderlijke dansers als Kitty Kortes Lynch (Zuid-Africa), Lisa Vachon (Frankrijk), Mari Decorte (België) Truus Bronkhorst (Nederland), Igor Shysko (Wit-Rusland),… De solo’s waren telkens geënt op de persoonlijkheid van de danser. Vanrunxt gaat op zoek naar het briljante ( in de betekenis van het Franse woord Brilliance’ ) in hun persoonlijkheid, vaak beïnvloed door hun persoonlijke en culturele achtergrond, die hij vervolgens uitvergroot.  Dat maakt de deelnemer, danser en toeschouwer alerter. Die aanpak op maat zal er ook zijn in ’Atmosphere’.
 
De scenografische input van beeldend kunstenaar Valerie Mannaerts en/of Koenraad Dedobbeleer versterkt de artistieke input, net als de soundtrack van Eleh en Jacob Kirkegaard.

 

choreografie Marc Vanrunxt dans Gizem Aksu, Asli Bostanci, Melih Kiraç, Orçun Okurgan zang Els Mondelaers licht en techniek Stefan Alleweireldt kostuum 'Climate Revolution’ by Vivienne Westwood muziek Els Mondelaers & Daniel Vanverre, Every Stranger Looks Like You, Gyorgy Ligeti, Deathprod, Scott Walker assistentie en artistiek advies Marie-Anne Schotte fotografie Raymond Mallentjer productie Kunst/Werk coproductie Platform 0090, Europalia met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

 

pers Your Absurd is our reality

pers De ziel van Istanboel
trailer Atmosphere zie vimeo
trailer Discografie zie vimeo