W hole

Kunstenaars Meryem Bayram en Hans Demeulenaere werken beiden al jaren rond de mogelijkheden van de ruimte. ‘W hole’ is hun eerste samenwerking. Hiervoor vertrokken ze vanuit hun gezamenlijke fascinatie voor objecten en hun verhouding tot de omgeving. Tijdens een zes weken durende residentie in Frans Masereel Centrum, en een twee weken durende residentie van Meryem Bayram in workspacebrussels, verzamelden ze voorwerpen met gaten in, gaande van een stoel tot een jute singelband. Met in het achterhoofd een artistbook, een whole, als eindresultaat.

 

Demeulenaere werkte rond 26 objecten met een hole in, en hun silhouetten. Hij dook het zeefdrukatelier in en er ontstond een spel tussen figuratief en abstract dat we wel vaker bij hem terugvinden. Demeulenaere houdt ervan voorwerpen te onttrekken aan hun context en op die manier onze perceptie in vraag te stellen. Dat doet Bayram eveneens, maar op een geheel andere manier. Ze onderzoekt de performativiteit van objecten en brengt hen in beweging en in relatie tot de mens. Ook een artistbook ziet Bayram als het mogelijke begin van een performance. Het wordt een object of een draaiboek waarmee zijzelf of andere kunstenaars aan de slag kunnen. 

 

Bayram en Demeulenaere wilden aanvankelijk sàmen een boek maken, maar dat bleek al snel weinig interessant. Het was natuurlijker ieder vanuit de eigen benadering te werken en de resultaten vervolgens naast elkaar te leggen. Het resultaat is een prachtige kunstenaarseditie die de twee benaderingen samenbrengt.

 

Van de editie bestaan vijf exemplaren. Ze wordt voorgesteld en te koop aangeboden in Tique art-space op 14 december 2019 om 17u. 

Introductie: kort interview met de kunstenaars door Liesbet Waegemans

 

Concept Meryem Bayram & Hans Demeulenaere Productie Platform 0090 Coproductie Tique art-space, Workspacebrussels, Frans Masereel Centrum Met de steun van de Vlaamse Overheid

 

 

meryembayram.com

hansdemeulenaere.org