golem

In een laboratorium bundelt een groep onderzoekers de krachten voor een baanbrekend experiment. Ze gaan op zoek naar de heilige graal van de wetenschap: onsterfelijkheid. Maar hun poging om de code van het leven te kraken, neemt alsmaar meer bezit van hen. Ze zien monsters geboren worden in de dingen, in de ander, in zichzelf.

 

Thomas Ryckewaert gaat in Golem aan de slag met Maimonides en de homunculus, een Joodse legende uit de 14de eeuw. Hierin gaat de geleerde Maimonides op zoek naar het geheim van de schepping, in de hoop zo de dood te verschalken.

In een verstilde, filmische beeldtaal komen hedendaagse wetenschap en oeroude menselijke ambitie samen. Het verlangen tot scheppen van (eeuwig) leven gaat gepaard met een even oude angst: het creëren van iets wat ons overvleugelt. Het is een thema dat de mens al eeuwen fascineert, van de mythische Golem over Frankenstein tot artificiële intelligentie. Een beeldende voorstelling op de dunne grens tussen scheppen en vernietigen, tussen rede en angst.

 

scenario / regie Thomas Ryckewaert scenografie Erki De Vries licht Giacomo Gorini geluid Senjan Jansen regie-assistentie Sibran Sampers productie Wolff vzw / Hiros coproductie deSingel (Antwerpen), Kaaitheater (Brussel), Vooruit (Gent), TAKT Dommelhof (Neerpelt), Platform 0090 (Antwerpen) in samenwerking met Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), WP Zimmer (Antwerpen) met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen.