enrica camporesi

Enrica Camporesi (1985°) bouwt in haar hybride werk sferen, metaforen en mythologieën op voor de dagelijkse praktijk van het delen van betekenissen die kenmerkend is voor menselijke collectiviteiten.

 

Taal (talen) is daar één van: als theatermaker en onderzoeker, speelt Enrica Camporesi met wat taal betekent en hoe wij dingen met onze woorden doen en veranderen. In haar project Oertaal: oefeningen (2020 - lopend) verspreidt ze een verzonnen mythe in de vorm van theater/performance, artikels, lezingen en workshops.

 

Op basis van haar levenservaring als non-native speaker en als geëngageerde buitenstaander in verschillende landen (Libanon, Frankrijk, Egypte, België) en op basis van haar werk in de sociale sector, bevraagt Enrica het (making of) raamwerk voor referenties, conventies en contexten. En hun toevalligheid.

 

In “Performing the self - the interview” (2017-20), een theatervoorstelling en installatie samen met beeldende kunstenares Elena Mazzi, gaf zij vorm aan de onmogelijke ontmoeting tussen een protection officer en een asielzoeker voor de aankomst van de tolk (script gepubliceerd in 2018 door Thalie Art Foundation, Brussel).

 

Enrica combineert verschillende media (performance, theater en storytelling, schrijven, visuals, …) en strategieën (meertaligheid, onbetrouwbare/simultane vertalingen, live tekeningen, participatieve happenings en speelse instructies), in artistieke dialoog met andere multidisciplinaire makers.

 

In 2021 kreeg zij een ontwikkelingsbeurs van de Vlaamse overheid en zij volgde de Theateracademie van Maastricht. Zij heeft een master in Arabische taal, geschiedenis en literatuur (Universiteit van Venetië).

 

 

-->
Naast haar eigen voortdurend onderzoek Oertaal: oefeningen werkt ze momenteel samen met Ahilan Ratnamohan in het project Pidgin X (over het maken van een nieuw, creoolse Nederlands) en Giorgia Ohanesian Nardin in Gisher (WTF festival, Viernulvier).

 

Enrica Camporesi is theatermaker en onderzoeker. Na residenties in de Monty (2020) en deSingel (2021) nam ze in mei haar intrek in de residentieruimte van hetpaleis. Haar meest recente project Oertaal: oefeningen focust op de performativiteit van taal. Hiervoor laat ze zich inspireren door taalfilosofen Ludwig Wittgenstein en Donna Harraway  -  lees het volledige intervieuw hier (NL)

 

Ze schrijft, schrijft voor en schrijft over.

 

Un gatto un gatto

Een maandelijkse column over performativiteit in taal, literatuur en theater voor Gagarin, een Italiaans online magazine.

www.gagarin-magazine.it (IT)

 

In altre parole woord ik ook iemand anders

Een hybride recensie van het boek "In altre parole" van de Amerikaanse schrijfster Jumpa Lahiri, over het functioneren in een taal die niet haar moedertaal is (uitgegeven door Forum+, Amsterdam University Press, voorjaar 2022).

www.forum-online.be (NL)

 

Geweldige fouten: enkele gedachten over normnegotiëren, taalmaken en elkaar begrijpen

Een opinietekst waarin zij pleit voor een oprechte intentie in het luisteren, voorbij de fouten of de normen, geïnspireerd op de Nederlandse richtlijn Waarden voor een nieuwe taal in culturele projecten (uitgegeven door Forum+, Amsterdam University Press, winter 2022). 

www.forum-online.be (NL)