kamyon

Sinds meer dan tien jaar verdiept Michael De Cock zich in Europa en in migratie. Zowel als theatermaker, als auteur en journalist zijn het thema’s die steeds weerkeren in zijn werk. Hij schreef verschillende artikels en boeken over het thema. (Op een onzeker uur 2003, Aller/retour, de grenzen van fort Europa, samen met Stephan Vanfleteren, 2010). In het theater resulteerde zijn onderzoek in voorstellingen als Saw it on television/DIDNT UNDERSTAND en HAVEN010.


Voor het project Kamyon, een samenwerking tussen Michael DE COCK ( t,arsenaal Mechelen en 0090) tracht Michael De Cock het thema begrijpelijk te maken voor jonge kinderen en gezinnen.

 

Het verhaal Two small bags, ten million dreams vormt het uitgangspunt. Vanuit het oogpunt van een jong meisje wordt verteld over een reis naar het beloofde land. De voorstelling wordt een reis op zich. Ze wordt gespeeld in een vrachtwagen die omgebouwd is tot een klein theater . Het publiek neemt plaats in de vrachtenwagen, waarin een klein theater is gebouwd. Vanuit de vrachtwagen kijken de toeschouwers (zo’n veertigtal per keer ) naar buiten.  Ze worden getuige van de taferelen die zich afspelen binnen hun gezichtsveld.

Een muzikant, ergens op een bank in de verte, maakt de soundscape en de muziek. Ondertussen vertelt het meisje over haar reis. Buiten zie je de wereld, de figuranten, en de acteurs die hun rol spelen. Achter hen ligt de wereld, die een onvoorspelbaar, ontregelend en onthutsend decor vormt.
Net als het kind, dat op reis gaat en niet begrijpt waarom ze maar twee kleine tassen mogen meenemen, en waarom ze op één na, al haar knuffels moet thuislaten… reist ook deze vrachtwagen door Europa. Zo maakt de voorstelling de reis die zovelen maken. Vanuit Istanbul, met zicht op de Bosporus, tot in Engeland worden speelplekken gezocht.
Drie maal daags wordt het verhaal verteld. En de mensen die de voorstelling zagen, de kinderen en hun ouders, vormen een lange ketting dwars door Europa.

 

Kamyon is een kijk- en luistervoorstelling. Een locatieproject met muziek. Over migratie, Europa, en over kleine doodgewone mensen met hele grote, doodgewone dromen.
 
tekst en regie Michael De Cock met Rudi Genbrugge, Jessica Fanhan, Deniz Polatoglu concept en creatie Michael De Cock, Rudi Genbrugge, Mesut Arslan, Deniz Polatoglu dramaturgie Kristin Rogghe muziek Rudi Genbrugge scenografie Stef Depover kostuum Myriam Van Gucht productie KVS coproductie t,arsenaal mechelen, Platform 0090, Les Francophonies en Limousin, EX-PONTO Festival Ljubljana.
 
...vertrek in Istanbul, voorjaar 2015, aankomst in Engeland, maanden later...