Who's afraid of Virginia Woolf?

EDWARD ALBEE

 

Mesut Arslan, een van de KVS-gezichten, rijft de laatste jaren in binnen- en buitenland, lovende recensies binnen met bijzonder eigenzinnige ensceneringen van bekend en minder bekend repertoire.

 

Vanuit zijn fascinatie voor menselijke relaties en de complexe emoties die daarmee gepaard gaan, ging Mesut Arslan aan de slag met een van de meest gespeelde klassiekers uit de twintigste eeuw, Who’s afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee uit 1962. Het stuk vertelt het verhaal van George en Martha, een ouder koppel dat hun desillusies in alle wreedheid op elkaar afreageert en het jonge, idealistische paar Nick en Honey daarin meesleurt.

 

Mesut brengt het relaas ‘op zijn Arslans’: op een unieke en dwarse manier. Zo creëert hij een buitengewoon spel tussen ruimte en tijd, onder een lichtinstallatie van Jan Maertens en in een scenografie van Pascal Leboucq. Ata Ünal en Matthias Velle nemen de dramaturgie op zich en Marc Vanrunxt geeft artistiek advies.

 

Door manipulatieve ingrepen transformeert de voorstelling naar een politieke lezing, die het publieke leven versus het private tegen elkaar afweegt. De strijd om macht wordt uitvergroot: de vier hoofdpersonages zijn omringd door een koor van twaalf stemacteurs. Zij bewegen vrij rond in de voorstelling en scharen zich al dan niet achter een bepaald personage om diens woorden te echoën. Sommige hoofdpersonages worden zo versterkt, anderen net tegengesproken, afgezwakt of gedestabiliseerd. Geleidelijk aan ontvouwt zich een spel van hiërarchie, groepsdruk en macht. Wat als één acteur maar één stemacteur achter zich heeft, terwijl de tekst van zijn medespeler door elf stemacteurs uit volle borst wordt herhaald?

 

Tekst Edward Albee Vertaling Gerard Reve Regie & concept Mesut Arslan dramaturgie Ata Ünal spel Frank Dierens, Darya Gantura, Rashif El Kaoui, Dorien De Clippel stemacteurs Misja Nolet, Antje De Boeck, Juicy Dune, Nyira Hens, Layla Önlen, Elien Hanselaer, Marc De Knijf, Niels Planckaert, Robin Keyaert, Joachim Gys, Ali Can Ünal, Philippe Bernaerts Scenografie Pascal Leboucq Lichtontwerp Jan Maertens Kostuumontwerp Johanna Trudzinski Componist Peter Spaepen Artistiek advies Marc Vanrunxt, Matthias Velle Adaptatie Michael De Cock, Matthias Velle vertaling Anne Vanderschueren (NL>FR), Trevor Perri (NL>EN) Lichttechniek Helmi Demeulemeester Geluid Max Stuurman Toneelmeester Davy Deschepper Regie-assistentie & boventiteling Inge Floré productieleiding Tanja Vrancken Kleedster Heidi Ehrhart Stage regie assistentie Sara Gracia Santacreu 

Productie Platform 0090, KVS Coproductie Toneelhuis, C-Mine, Perpodium 

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en met de steun van de Vlaamse Overheid.